Eric Speller
hobo

Dimitri Mestdag
Engelse hoorn

Yf Bourry
hobo en oboe d'amore


Volg ons op FacebookASTRIA/
In 2009 richtten Eric, Dimitri en Yf het Astria Oboe Trio op. De drie solisten verdedigen een onbekend repertoire, gaande van de barokperiode tot hedendaagse creaties. Hun drie cd's werden in binnen- en buitenland bedolven onder de superlatieven.
Het ensemble ging op toernee door Frankrijk en Bulgarije, en speelde tal van succesvolle concerten en voorstellingen.
Sedert het begin is Astria Oboe Trio een trendsetter op het gebied van stijlvolle programmering. Hun handelsmerk is het klassieke hobotrio een ander gezicht te geven. Originele arrangementen, cross-overs met theater, voorstellingen met video-kunst, en concerten in samenwerking met andere ensembles of op verrassende locaties behoren tot de creatieve visie en frisse aanpak.

Astria organiseert tweejaarlijks het Astria Festival in de prachtige, sfeervolle kerk van Vichte, waar ze in première hun nieuwe producties brengen.

Eric Speller begon zijn hobostudies op 12-jarige leeftijd en won al na vier jaar de Nationale Jeugd Wedstrijd, georganiseerd door Buffet Crampon. Hij vervolgde zijn studies aan het Conservatoire van Rueil-Malmaison in de klas van Claude Maisonneuve en ontving in 1990 de medaille d’Or d’Excellence voor hobo en kamermuziek. Vanaf 1991 studeerde hij aan het Conservatoire National Supérieur de Musique van Lyon in de klas van Jean-Christophe Gayot en Guy Laroche, en behaalde in 1994 de eerste prijs hobo met lof en speciale vermelding van de jury.
Eric won in 1994 de internationale competitie voor hobo UFAM in Parijs en werd vervolgens toegelaten tot de klas van Maurice Bourgue aan het Conservatorium van Genève waar hij in 1995 de Prix de Perfectionnement behaalde. Tussen 1995 en 1997 was hij co-solist bij het Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo, en sinds 1997 is hij hobo-solo bij deFilharmonie (Royal Flemish Philharmonic).
Eric is ook laureaat van de stichting Natexis Banques Populaires, was finalist en laureaat van de internationale hobowedstrijd in Praag (1996), en in 1997 derde prijswinnaar van de internationale hobowedstrijd van Tokio. Hij treedt regelmatig op als solist en kamermusicus in Europa, Japan, China, Korea en Latijns-Amerika en maakte opnamen voor Klara, France Musiques, Arte en Mezzo.
Sinds 2011 is hij professor hobo aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Eric bracht zijn eerste solo-album uit in 1999, gewijd aan het oeuvre voor hobo van Robert Schumann. In de zomer van 2001 bracht hij een tweede cd uit met de complete werken voor hobo van Benjamin Britten. In 2003 nam hij het oeuvre voor hobo van Antal Dorati op samen met de solosonate voor hobo van Heinz Holliger. Zijn laatste album (2011) is gewijd aan de romantische muziek voor hobo en piano.
Eric Speller speelt op een Buffet Crampon hobo.
 

Yf Bourry behaalde een hoger diploma hobo in de klas van Paul Dombrecht aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, een hoger diploma kamermuziek bij Louis Gillis aan Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en het diploma uitvoerend musicus aan het Rotterdams Conservatorium bij Thomas Indermuhle en Emanuel Abbühl.
Hij was hobo solist van 1980 tot 2000 in het Westvlaams Orkest, het Nieuw Vlaams Orkest en het Symfonieorkest van Vlaanderen. Tussen 2000 en 2007 was hij hoboïst bij de Beethoven Akademie.
Nu is hij leraar hobo en instrumentaal ensemble te Menen, Kortrijk en Harelbeke, en een veelgevraagd hoboïst bij talrijke orkesten (de Belgische Kamerfilharmonie en het orkest van de Lage Landen). Yf is ook een bezield kamermusicus bij het blaaskwintet Quintessens.

Dimitri Mestdag behaalde de master hobo, Engelse hoorn en kamermuziek aan het conservatorium van Brussel bij Paul Dombrecht en Alex Van Beveren. Na masterclasses bij Thomas Indermühle, David Walter, Alain Denis en Ingo Goritzki vervolmaakte hij zich aan het Rotterdams Conservatorium bij Emanuel Abbühl. Dimitri was laureaat van Belfius Classics in 1991, en in 1996 de allereerste Tenuto-laureaat op Engelse hoorn. Tijdens zijn laureatenconcert bracht hij samen met het orkest van de VRT de Europese première van het concerto voor Engelse hoorn en orkest van Ned Rorem.
Dimitri was te gast bij befaamde wereldorkesten: het Concertgebouworkest Amsterdam, het Hong Kong Philharmonic, het Rotterdams Philharmonisch, het Radio Filharmonisch Orkest Hilversum, de Bamberger Symphoniker en het Nederlands Philharmonisch Orkest.
Hij is tevens een graag geziene gast bij tal van ensembles: Arco Baleno, Ictus, Oxalys.
Sinds september 1996 is Dimitri solist Engelse hoorn bij deFilharmonie (Royal Flemish Philharmonic) waarmee hij reeds meerdere malen als solist optrad.
Dimitri bespeelt een Engelse hoorn van Buffet Crampon.

Astria's arrangementen worden exclusief uitgegeven bij Egge Verlag.

using allyou.net